Museum

I hembygdsområdets alla gårdar och hus ryms massor av föremål och flera samlingar av olika karaktär, gemensamt utgör de ett museum över en mångfald av aspekter av Åsele kulturhistoria och kulturarv.

Sörnoretgården
Denna gård har på nedre våningen inretts så som en välbärgad storbondefamilj hade det på nedre lappmarken på 1850-talet. På övre våningen visas föremål och miljöer som t.ex. skomakarverkstad och redskap som hör samman med skinnberedning samt en exposé över äldre hantverk. Ett rum kallat Träsalen visar vad skicklig människan var att tillverka vad man behövde i trä. Färdig hembygdsområdet 1959. Bakom Sörnoretgården finns Torkstället.

Torvsjögården
Visar hur de flesta människorna i Åsele med omnejd levde på tiden omkring 1830. De tre rummen speglar en klart torftigare miljö än den vi kan se i Sörnoretgården. Bland samlingarna finns träskålar, laggkärl och rotkorgar rikt företrädda. Har tillhört Jon Isaksson, Torvsjö. Färdig hembygdsområdet 1963.

 

Kyrkstugorna
Dessa kyrkstugor låg tidigare i kyrkstaden på Åseles övre torg, under krigsåren flyttades de till idrottsplatsen Lappvallen, för att de skulle bevaras till eftervärlden innan de sedan fick sin nuvarande plats på hembygdsområdetI de två kyrkstugorna som ryms många utställningar.

Vilka kläder hade farmor och mormor till vardags, och hur gick farfar och morfar klädda? Här finns en intressant avdelning med textilier från forna tider. Samlingen är en av Västerbottens finaste textil- och klädsamlingar..

Se även hur en gammal skolsal med ett tillhörande lärarinnerum kunde se ut och upptäck den gamla skolans undervisningsmetoder. Studera modellerna över de båda kyrkobyarna och läs på om deras historia. Eller besök sameutställningen från Ruth Lindblad. Samtliga samlingar och utställningar bjuder på en rik och varierande föremålssamling. I avdelningen för Ord, Bild och Ljud kan ni ta del av en imponerande samling av teknik och maskiner från flera tidsperioder samt Pallins Tryckeri med tryckpress från 1911 som var verksamt fram till 80-talet. Här finns affischer för teater, filmvisningar, danser, maskerader som annonserades i Åsele med omnejd finns till beskådande. Upplev hur en kyrkbyvåning såg ut och hur livet tedde sig för de tillresta kyrkobesökarna.

Portlidret
Portlidret från 1769 är den äldsta byggnaden på området och kommer från Hilmar Hägglunds gård i Gafsele.
På dess väggar finns fina signaturer på norrsidan, över öppningen.  Uppställdes på hembygdsområdet 1958.

Bagarstuga
Bagarstugan används under hela året för bakning av tunnbröd. Stugan kommer ursprungligen från Överrissjö, men kommer senast från Österstrand

Smedja
Smedja från Borgen.
Färdig hembygdsområdet 1963.

Kaffestuga
Kaffestugan som används för arrangemang och fikaförsäljning inryms i en byggnad från 1870-talet och kom till hembygdsområdet år 1977 från Överrissjö.

Härbret Alsingstorp
Häbret från Kalmsjö uppfördes på hembygdsområdet 1963.

Ladugård med loge
Ett högfähus med foderlada och lider med genomkörsport.
Ett exempel på en vanlig typ av ladugård som kommer från Avasjö. Stog färdig på hembygdsområdet 1962.

Rundloge från Älgsjö
Från tidigt 1900-tal. Färdig hembygdsområdet 1964.

Torkstället
Kommer från Överrissjö. Den kan ha använts av flera i byn, men det stod på Lundbergs
gård, eller möjligen på tummare Karl Erikssons / Eldroths mark. Kom till  hembygdsområdet på 1960-talet.

Sagostugan
Byggdes 1990 av timmerkursen genom Anna-projektet.
Målning av Rickard Molander sommaren 2008.