Restaurering av Rundlogen

Från Västerbottens Folkblad

”Rundlogen på Hembygdsområdet höll på att sjunka ned i marken och ruttna upp. Men nu är den räddad för överskådlig tid framöver. Nu är byggnaden upplyft, en ny grund samt dränerat runt logen”

Byggnaden som ursprungligen kommer från byn Älgsjö har stått på hembygdsområdet sedan 1964. I sommar har det pågått ett stort arbete för att logen ska bevaras även för kommande generationer.

– Rundlogen hade sjunkit ned fruktansvärt mycket eftersom den står på ett gammalt myr- och stallområde, säger Oliver Kårefalk, ledamot i Åsele hembygdsförening.

Stenarna som logen stod på hade sjunkit och det nedersta varvet med timmer hade redan ruttnat upp. Föreningen kunde emellertid rädda resten av logen.

– Vi tog bort timret som hade ruttnat och hissade upp logen och satte den på stenar. Det andra timmervarvet kunde vi bara tjära på. Sedan gjordes dränering med grus runt om byggnaden så att vattnet ska ta undan bättre när det regnar, säger Kårefalk.

Inne i logen riktades golvet upp.

– Innan lutade golvet så mycket så att om du satte en boll i ena hörnet så rullade den iväg. Nu är hela golvet i jämnhöjd, säger han.

Enligt hembygdsföreningen var det hög tid att göra en insats för logen.

– Det blev ett jättelyft för området. Den blev räddad. Hade det här inte gjorts så hade det inte varit något kvar av golvet på insidan, och hela logen hade väl ruttnat upp, säger Kårefalk.

Enligt Egon Persson, i hembygdsföreningen, ligger mycket ideellt arbete bakom att logen kunde räddas. Nu finns det till och med planer på att använda logen vid årets julmarknad på hembygdsområdet 11–12 december.

Besökarna kan då också få sitta vid fina nyslipade bord i den intilliggande Kaffestugan.

– Det är hembygdsföreningen som ordnat med det också. Så snart kommer bordsskivorna tillbaka från slipning. Sedan ska de monteras tillbaka på sin plats i veckan, säger Persson.

Logen före reparation
Loge före reparation
Loge efter reparation, endast lite småfix kvar
Loge efter reparation, endast lite småfix kvar