Kekas’s bok ”Åseleborna”

Äntligen Karl- Erik Gavelin eller ”Keka” som alla kände dig för!!

Detta förord vill vi tillägna Karl- Erik Gavelin som föddes i Åsele 1958 och gick ur tiden alldeles för tidigt, endast 47 år gammal.

Han växte upp i byn Ytterrisjö i Åsele kommun och fick namnet Keka av sin lillebror som misslyckades med att säga Karl-Erik. Keka var mycket idrottsintresserad och utövade flera idrotter där fotbollen tog största utrymmet. Han utbildade sig till lärare och skolan i Åsele blev hans arbetsplats. När han presenterade sig inför nya klasser så sa han:” jag är döpt till Karl- Erik men heter Keka”.

Han var en mycket omtyckt person av både elever och kollegor. I idrottskretsar och bland vänner blev saknaden stor efter Keka.Släktforskning var ett annat stort intresse Keka ägnade sig åt. Åseleborna 1674-1920 var hans första bok som utkom 1994. Materialet till boken Åseleborna 1674-1930 hade Keka iordningsställt men bara gett ut på CD-skiva, när han hastigt lämnade oss. Allt material i dessa böcker är det Karl-Erik Gavelin som producerat.

Vi har bara fört över det i bokform.Keka gav även ut boken om Vilhelminaborna. Boken Doroteaborna var inte helt klara och färdigställdes av föreningen Lappmarkens släkt och bygdeforskare. Böckerna finns tillgängliga hos dem. Många hänvisningar i böckerna gör ju att alla tre hör ihop.Vi riktar ett stort tack till Karl-Erik Gavelin för hans arbete. Även ett stort tack till Kekas familj, som gjort det möjligt för Hembygdsföreningen att utge dessa böcker.

Jag började med äntligen, för nu finns böckerna att köpa genom Hembygdsföreningen, 16 år efter Kekas bortgång. Vi hoppas att hans verk ska komma till glädje hos den som är intresserad av släktforskning. Det är 1800 sidor om och med Åselebor. Kekas enorma arbete har rönt stor uppskattning bland släktforskare i våra bygder. En spännande läsning för den som är intresserad av sin släkt och en bra julklapp till många.Åsele HembygdsföreningEgon Persson. Ordf.

Keka Gavelin
Den nya upplagan av böckerna Åseleborna