Uppdaterad:

Gör ett besök hos Ezit Enkel IT Lappland AB

Museum/Gårdar

Sörnoretgården
Denna gård har på nedre våningen inretts så som en välbärgad storbondefamilj hade det på nedre lappmarken på 1850-talet. På övre våningen visas föremål och miljöer som t.ex. skomakarverkstad och redskap som hör samman med skinnberedning samt en exposé över äldre hantverk.Ett rum kallat Träsalen visar vad skicklig människan var att tillverka vad man behövde i trä. Färdig hembygdsområdet 1959. Bakom Sörnoretgården finns Torkstället.

Torvsjögården
visar hur de flesta människorna i Åsele med omnejd levde på tiden omkring 1830. De tre rummen speglar en klart torftigare miljö än den vi kan se i Sörnoretgården. Bland samlingarna finns träskålar, laggkärl och rotkorgar rikt företrädda. Har tillhört Jon Isaksson, Torvsjö. Färdig hembygdsområdet 1963.

Kyrkstugorna 1-6
Vilka kläder hade farmor och mormor till vardags, och hur gick farfar och morfar klädda? Här finns en intressant avdelning med textilier från förr i tiden. K1-3. Skolan med ett lärarinnerum på övervåningen, där även de båda Kyrkobyarna finns som modeller med aktuell historia. Sameutställning från Ruth Lindblad. Under större delen av året finns här också en Hemslöjdsbutik. K4-6. Här finns avdelningen för Ord, Bild och Ljud. Övervåningarna inrymmer en Planschvåning och en Kyrkbyvåning. Kyrkstugorna är från kyrkstaden som låg på övre torget. Under krigsåren flyttades dessa till idrottsplatsen Lappvallen, för att de skulle bevaras till eftervärlden. Flyttades sedan till hembygdsområdet. Färdig hembygdsområdet 1985.

Bagarstuga
Bagarstugan används under hela året för bakning av tunnbröd. Stugan kommer ursprungligen från Överrissjö, men kommer senast från Österstrand.

Smedja
Smedja från Borgen.

Färdig hembygdsområdet 1963.

Kaffestuga
från 1870-talet används flitigt på sommaren av våra besökare.

Denna byggnad är Eldroths tröskloge från Överrissjö.
Färdig hembygdsområdet 1977.

Portlidret
är den äldsta byggnaden på området. Från Hilmar
Hägglunds gård i Gafsele, och är från1769.
Fina signaturer på norrsidan, över öppningen.
Färdig hembygdsområdet 1958.

Härbret Alsingstorp
från Kalmsjö.
Färdig hembygdsområdet 1963.

Ladugård med loge
Högfähus med foderlada, lider med genomkörsport.
Från Konrad Jonsson, Avasjö (ej särskilt gammal, men typisk). Färdig hembygdsområdet 1962.

Sommarladugård
Inga uppgifter om ålder
eller proveniens.

Rundloge från Älgsjö